«Τι θόρυβος ήταν αυτός;»
Μυρίζει κάτι;»
«Ωωωωωχ... Αυτό μου έλειπε τώρα!»
Sounds familiar? Προβλήματα ηλεκτρολογικά, προβλήματα μηχανολογικά, προβλήματα μετάδοσης, προβλήματα ελαστικών, you name it.
Λίγο ένα αργοπορημένο service, λίγο «πάλιωσε το έρμο, τι να σου κάνει;» λίγο η κακιά η ώρα - δεκάδες είναι τα δυσάρεστα σενάρια που μπορεί να παίξουν ενώ είσαι στον δρόμο. Super είναι η σύγχρονη τεχνολογία στα αυτοκίνητα, αλλά δεν παύει να τα καθιστά ευάλωτα σε δυσεύρετες τεχνικές βλάβες. Κι αν σου κάτσει…
Don't panic! Παραθέτουμε τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις, για να είσαι πάντα ασφαλής και να μη γίνει το κακό… χειρότερο!
Βήμα 1: Πρώτα Εξασφαλίσου
α. Ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει με το αυτοκίνητό σου, πρώτη προτεραιότητα είναι να διασφαλίσεις ότι τόσο εσύ όσο και οι συνεπιβάτες σου βρίσκεστε στην ασφαλέστερη δυνατή θέση. Αν είσαι σε αυτοκινητόδρομο, ιδανικό είναι να οδηγήσεις μέχρι την πρώτη έξοδο. Στην περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, κάνε ό,τι καλύτερο μπορείς, για να κατευθύνεις το αμάξι στην άκρη του δρόμου και πάρκαρε με ασφάλεια όσο πιο μακριά γίνεται από την κίνηση. Φρόντισε, ώστε όλοι οι επιβαίνοντες να βρίσκονται πίσω από τα προστατευτικά κιγκλιδώματα, μακριά από τον δρόμο. Η δική σου βλάβη επηρεάζει όλη την υπόλοιπη κυκλοφορία και μπορεί να θέσει τους πάντες σε κίνδυνο.
Φυσικά, ξεχνάς τη δεκαετία του '90 και σε καμία περίπτωση δεν αποπειράσαι να βγεις για να το σπρώξεις! Μείνε στη θέση σου και περίμενε βοήθεια.
β. Σημείωσε την τοποθεσία που βρίσκεσαι. Αναζήτησε και θυμήσου πινακίδες εξόδου, δείκτες χιλιομέτρων και διασταυρώσεις. Καλό το GPS, αλλά ενδέχεται να μην έχει σήμα (ειδικά αν είσαι σε επαρχιακό οδικό δίκτυο). Θα πρέπει με κάποιο τρόπο να μπορείς να εξηγήσεις πού βρίσκεσαι. Το «κάτσε λίγο να ψάξω για πινακίδα» αφού καλέσεις τον υπάλληλο της οδικής ή το «είμαι δίπλα σε ένα ψηλό πράσινο δέντρο» δε θα βοηθήσει ιδιαίτερα…
Η ηρεμία είναι ο καλύτερος σύμμαχος. Θα έχεις άπλετο χρόνο να τραβάς τα μαλλιά σου και να οδύρεσαι αργότερα, όταν έρθει η λυπητερή του συνεργείου!
Βήμα 2: Παιδιά, Είμαι και Γω Εδώ!
Γίνε άμεσα και ξεκάθαρα ορατός στους άλλους οδηγούς. Ενημερώνοντας έγκαιρα τα διερχόμενα οχήματα για τη βλάβη και τη θέση σου, διασφαλίζεις ότι θα έχουν τον απαραίτητο χρόνο, για να φρενάρουν ομαλά και να μη γίνετε όλοι μια μεγάλη -όχι και τόσο ευχάριστη- παρέα!
i. Άναψε alarm και φώτα.
ii. Βάλε προειδοποιητικούς κώνους και ανακλαστήρες. Τοποθέτησέ τα περίπου 45 μέτρα πίσω από το όχημά σου, δηλαδή γύρω στα 60 βήματα, ώστε να δώσεις στους άλλους οδηγούς αρκετό χρόνο να σε εντοπίσουν και να αντιδράσουν. Μην το κάνεις αυτό σε αυτοκινητόδρομο.
iii. Άνοιξε το καπό. Ξεκάθαρο σήμα ότι παίζει πρόβλημα.
iv. Φόρα ένα αντανακλαστικό γιλέκο με έντονα χρώματα, όσο βρίσκεσαι κοντά στο όχημα. Μη στέκεσαι σε μέρος, όπου το δικό σου αυτοκίνητο μπορεί να εμποδίσει τη δυνατότητα ενός άλλου οδηγού να σε δει. Κοινώς, μην «κρύβεσαι» πίσω από το αμάξι σου.
iv. Στην περίπτωση που τίποτε από τα παραπάνω δεν παίζει, (χάλασε π.χ μέχρι και το καπό και δεν στέκεται) φτιάξε αυτοσχέδια σημαία. Χρησιμοποίησε κάποιο ύφασμα με έντονα χρώματα που έχεις στο αυτοκίνητο ή κάποιο εφεδρικό μπλουζάκι ή πετσέτα και στερέωσέ τα στο παράθυρο ή στην πόρτα που βλέπει προς την κίνηση (μιας και οι κεραίες καταργήθηκαν!!!).
Θυμήσου, βγαίνεις από το αμάξι για να ανοίξεις το καπό ή να τοποθετήσεις σήματα μόνο εφόσον βρίσκεσαι σε αρκετά ασφαλή θέση, για να το κάνεις. Δεν είναι καλή ιδέα να σε δει κάποιος ξαφνικά μπροστά του, όταν τρέχει στην εθνική με 130!
Βήμα 3: Οδική Αγάπη μου!
Στη συνέχεια, καλείς το ιππικό για βοήθεια. Θα σου αλλάξουν λάστιχο, θα σου φέρουν βενζίνη, θα σου παρέχουν υπηρεσίες ρυμούλκησης κ.ο.κ. Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε! Παίρνεις την οδική, δίνεις στίγμα για το πού βρίσκεσαι και σε λίγη ώρα είσαι πίσω στον πολιτισμό και ακούς τον οδηγό του ρυμουλκού να λέει: Ήλθον, είδον και… ρυμούλκησον!
Ενίοτε, βέβαια, μπορεί να χρειαστεί να κληθεί η αστυνομία, ανάλογα με το περιστατικό. Ένα όχημα που εμποδίζει την κυκλοφορία σε μια διασταύρωση ή στη μέση του δρόμου είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο και μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε σύγκρουση. Για τον λόγο αυτόν, θα πρέπει οι αρμόδιοι να ειδοποιηθούν το συντομότερο δυνατό.
Στην περίπτωση, φυσικά, που δεν έχεις οδική βοήθεια στο πακέτο ασφάλισής σου (bad bad idea, καθώς οι χρεώσεις είναι ιδιαίτερα υψηλές σε τέτοιες έκτακτες περιπτώσεις!), θα πρέπει να επικοινωνήσεις με μια ανεξάρτητη εταιρεία επί τόπου.
Βήμα 4: Παρατήρησε τα Σημάδια
Όχι, δεν είσαι μηχανικός ούτε θα το φτιάξεις μόνος σου. Μπορείς όμως να προσφέρεις πολύτιμες πληροφορίες στο συνεργείο σου, οι οποίες θα σου γλιτώσουν χρόνο και χρήμα. Συνεπώς, δώσε βάση:
- Παρατήρησες κάτι ασυνήθιστο στη λειτουργία του αυτοκινήτου;
- Είδες κάποια μη φυσιολογική ένδειξη στους μετρητές, όπως η θερμοκρασία του κινητήρα;
- Άναψε κάποιο από τα λαμπάκια του ταμπλό, που όταν ανάβουν, ανεβαίνουν μαζί και οι παλμοί σου;
- Άκουσες κάτι περίεργο; Ένα ποπ, κλανγκ, μπαμ, κρανς, τζζζζ ή οποιονδήποτε άλλο απροσάρμοστο ήχο, που δε θα έπρεπε να κάνει το αυτοκίνητο;
- Μύρισες κάτι διαφορετικό; Μερικές φορές μια ασυνήθιστη μυρωδιά μπορεί να αποτελέσει ισχυρό διαγνωστικό εργαλείο.
Σημείωσέ τα όλα. Σημείωσέ τα την ώρα της βλάβης, γιατί μετά θα τα ξεχάσεις!
Και εννοείται πάντα κουβαλάς μαζί ρεζέρβα!
Διάβασε, επίσης, για τους βασικούς όρους ασφάλισης, ώστε να είσαι πάντοτε ενημερωμένος!
Καλές και ασφαλείς βόλτες… με Allianz Direct!