Ασφάλεια Αυτοκινήτου. Οδηγός επιβίωσης για πρωτάρηδες!!!
31/03/2023

Τι είναι η ασφάλεια αυτοκινήτου; Πώς λειτουργεί; Τι κατηγορίες ασφάλισης υπάρχουν;
Ποια είναι η καλύτερη;


Αυτά και άλλα πολλά, ερωτήματα καυτά, ταλαιπωρούν πλήθος οδηγών, όχι μόνο νέων, αλλά και πιο παλιών. Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν τα απαραίτητα σημεία που πρέπει να γνωρίζεις, για να αποφύγεις τις κακοτοπιές…

Η πραγματικότητα στην Ελλάδα είναι ότι, για να έχεις δικαίωμα να κινείς ένα όχημα στους ελληνικούς δρόμους, υποχρεούσαι από τον νόμο να το έχεις ασφαλισμένο. Ο λόγος είναι απλός. Σε περίπτωση ατυχήματος πρέπει σίγουρα κάποιος να πληρώσει τη λυπητερή. Με άλλα λόγια, την ασφάλιση δεν τη γλιτώνεις! Επειδή όμως και οι παρανοήσεις ή οι ασάφειες οδηγούν σε κακές αποφάσεις, καλό είναι να έχεις ξεκάθαρες στο μυαλό σου ορισμένες έννοιες, ώστε να μην αγοράζεις γουρούνι στο σακί!


Νέος Οδηγός
Οι ασφαλιστικές εταιρείες ασφαλίζουν υπολογίζοντας το ρίσκο. Δηλαδή βάσει πιθανοτήτων. Όσο περισσότερες οι πιθανότητες να προκαλέσει ή να εμπλακεί κάποιος σε ατύχημα, τόσο υψηλότερος ο κίνδυνος, άρα τόσο υψηλότερο το ασφάλιστρο. Φυσικά, είναι πολλοί οι παράγοντες που επηρεάζουν αυτή την εξίσωση. Είδος αυτοκινήτου, παλαιότητα και κυβικά, ηλικία οδηγού, κ.α

Συγκεκριμένα στο θέμα της ηλικίας, όσο πιο νέος είσαι, τόσο πιο άπειρος, άρα τόσο πιο πιθανό να παίξεις συγκρουόμενα στην Κηφισίας… Νέος για τις ασφαλιστικές θεωρείται κατά κανόνα όποιος είναι κάτω των 23 (ή 25 σε ορισμένες περιπτώσεις) ή έχει το δίπλωμα για λιγότερο από πέντε χρόνια.


Επασφάλιστρο
Στην περίπτωση νέου οδηγού, για να αντισταθμίσουν οι ασφαλιστικές εταιρείες την πιθανή χασούρα, χρεώνουν το λεγόμενο επασφάλιστρο, ήτοι ένα καπέλο στην τιμή του βασικού πακέτου. Το ύψος του εξαρτάται από την εκάστοτε εταιρεία. Not to worry though! Πέντε χρόνια μετά θεωρείσαι έμπειρος, οπότε το επασφάλιστρο αφαιρείται.

Ένα μικρό tip. Καλό είναι να μην το υποτιμήσεις και δηλώσεις ψευδή στοιχεία, για να το αποφύγεις, αφού σε περίπτωση ατυχήματος με αδήλωτο νέο οδηγό, τα πράγματα δεν είναι καλά… Κινδυνεύεις με πιθανή άρνηση της αποζημίωσης.


Βασική Ασφάλεια
Η βασική ασφάλεια αυτοκινήτου ή αλλιώς ασφάλεια για αστική ευθύνη, είναι το πιο απλό πακέτο κάλυψης που μπορεί να έχει κάποιος. Είναι υποχρεωτικό από τον νόμο και δεν επιδέχεται εξαιρέσεις. Simply explained, σε περίπτωση ατυχήματος η ασφαλιστική εταιρεία καλείται να αποζημιώσει τις όποιες ζημιές έχουν προκληθεί σε άλλα οχήματα, εφόσον το ατύχημα έγινε με δική σου υπαιτιότητα. Με άλλα λόγια, σε περίπτωση που τρακάρεις και φταις, τη λυπητερή για την επισκευή των άλλων αυτοκινήτων (όχι του δικού σου…) την πληρώνει η ασφάλεια και όχι εσύ.


Μικτή Ασφάλεια
Μικτή ασφάλεια = το κεφάλι μου ήσυχο!

Με τη βασική ασφάλιση, σε περίπτωση που ο υπαίτιος του ατυχήματος είσαι εσύ, η ασφαλιστική εταιρεία υποχρεούται να αποζημιώσει μόνο τις ζημιές των άλλων οχημάτων - όχι τις δικές σου. Αντίθετα, η μικτή ασφάλεια, εγγυάται την ψυχική σου ηρεμία και γαλήνη, καθώς ο συνολικός λογαριασμός για όλους τους εμπλεκόμενους πάει κατευθείαν στην εταιρεία και εσύ είσαι καλυμμένος από παντού!



Τι Να Διαλέξω;
Όλα σ’ αυτή τη ζωή είναι σχετικά!

Έχεις καινούργιο αμάξι;
Είσαι άπειρος, άρα έχεις πιο υψηλές πιθανότητες να εμπλακείς σε κάποιου είδους ατύχημα;

Τότε μάλλον η μικτή είναι η κατάλληλη επιλογή για σένα. Προστατεύεις το "μικρό διαμέρισμα" που έχεις βγάλει βόλτα στον δρόμο, είσαι καλυμμένος για μια σωρεία καταστάσεων και δεν ασχολείσαι με χρονοβόρα και μπερδεψούρικα διαδικαστικά, μέχρι να ξαναπάρεις το αυτοκινητάκι σου στα χέρια σου. Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε ένα πράγμα δηλαδή…

Επίσης, για να κάνεις τη σωστή επιλογή για σένα, καλό θα ήταν να ελέγξεις αν η ασφαλιστική εταιρεία είναι:
 
  • Αξιόπιστη
  • Επώνυμη
  • Παρέχει πλήθος καλύψεων
  • Προσφέρει καλές αποζημιώσεις
  • Έχει οργανωμένο τμήμα εξυπηρέτησης πελατών
  • Προσφέρει επιβραβεύσεις και bonus υπηρεσίες
.

Το Αχτύπητο Δίδυμο, ο Bonus και ο Malus
Το περίφημο Bonus Malus είναι ένα σύστημα, για να αξιολογούν οι εταιρείες το ρίσκο (και άρα το κόστος) που συνεπάγεται ο κάθε οδηγός. Είναι δηλαδή ένα "προφίλ κινδύνου", που υπολογίζεται κυρίως με βάση τη συχνότητα που ο ασφαλισμένος προκαλεί ατυχήματα. Όσο πιο ζημιάρης είναι κάποιος, δηλαδή όσο πιο πολύ κοστίζει στην ασφαλιστική, τόσο περισσότερο αυξάνονται τα ασφάλιστρά του.


Πότε Είσαι Ακάλυπτος;

Ακόμη και στις περιπτώσεις μικτής ασφάλειας και πλήρους πακέτων κάλυψης, υπάρχουν περιορισμοί και εξαιρέσεις, που καλό είναι να γνωρίζεις. Μερικές από τις βασικότερες περιπτώσεις ατυχήματος που η ασφαλιστική δε θα σε αποζημιώσει είναι:
 
  • Ατύχημα που προκλήθηκε από πρόθεση του οδηγού.
  • Εάν ο ασφαλισμένος δεν έχει σχετική άδεια οδήγησης (συμπεριλαμβάνονται οι περιπτώσεις, που η άδεια έχει λήξει).
  • Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, ναρκωτικών ουσιών, κ.τ.λ.
  • Συμμετοχή σε επίσημους ή ανεπίσημους αγώνες, επιδείξεις, κ.τ.λ.
  • Ατύχημα από μη δηλωμένο νέο οδηγό.
  • Διέλευση από απαγορευμένες περιοχές εκτός δρόμου, όπως πεζοδρόμια, πεζόδρομοι, πλατείες, κ.τ.λ.
  • Σε ορισμένες περιπτώσεις, ατυχήματα κατά τα οποία το όχημα εμπλεκόταν σε εγκληματική ενέργεια.
  • Σε έκτακτες καταστάσεις, όπως εχθροπραξίες, εμφύλιος πόλεμος, πραξικοπήματα, κ.τ.λ και που δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη στο ασφαλιστικό συμβόλαιο.
  • Υλικές ζημιές από πυραύλους, ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, ραδιενεργή μόλυνση, κ.τ.λ
  • Ζημιές από φυσικά φαινόμενα όπως σεισμοί, πλημμύρες, θύελλες, κ.τ.λ και που δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη στο ασφαλιστικό συμβόλαιο.
  • Εάν δεν ανανεώσεις την ασφάλεια… Ακόμα και μερικά λεπτά μετά τη λήξη του συμβολαίου, το αυτοκίνητο θεωρείται ανασφάλιστο, συνεπώς έχε τον νου σου!



Πώς Δηλώνεις ένα Ατύχημα;
Αν η στραβή συμβεί, ευτυχώς τα πράγματα είναι απλά.
 
  • 1. Καλείς την Οδική Βοήθεια και περιμένεις μέχρι να έρθει, χωρίς να μετακινήσει κανείς τα οχήματα. Μετά θα αναλάβει ο υπάλληλος της εταιρείας να:
  • πάρει φωτογραφίες από όλες τις πλευρές του αυτοκινήτου και
  • συμπληρώσει το έντυπο φιλικού διακανονισμού

Στη συνέχεια θα ανοίξει ο «φάκελος ζημιάς» και θα έρθει ο εμπειρογνώμονας της ασφαλιστικής στο συνεργείο που θα επιλέξεις, για να κάνει εκτίμηση. Η εταιρεία θα σε ενημερώσει για τυχόν συμβεβλημένα συνεργεία με τα οποία συνεργάζεται.
  • 2. Καλείς οπωσδήποτε και την αστυνομία και δηλώνεις το ατύχημα εάν
    • a. υπάρξει τραυματισμός (καλείς και το 166)
    • b. ο άλλος οδηγός δε συνεργάζεται ή αποχωρήσει
    • c. υποψιάζεσαι ότι δεν έχει δίπλωμα, είναι ανασφάλιστος, πιωμένος κ.τ.λ
  • 3. Κρατάς στοιχεία από αυτόπτες μάρτυρες (αν υπάρχουν)


Και Τώρα…;
Καλά όλα τα θεωρητικά, στην πράξη όμως τι γίνεται;

Η τελική επιλογή εξαρτάται τόσο από τις ιδιαίτερες, προσωπικές σου ανάγκες όσο και από το budget που έχεις να διαθέσεις.

Βήματα για την επιλογή του σωστού πακέτου
  1. Γράψε αναλυτικά τις ανάγκες σου σε ένα χαρτί
  2. Υπολόγισε το χρηματικό ποσό που μπορείς να διαθέσεις ανά έτος
  3. Κάνε έρευνα, τσέκαρε προσφορές και πακέτα, και σύγκρινέ τα με τις ανάγκες σου
  4. Αξιολόγησε τις επιλογές σου

Μιας και το "πήγα για μαλλί και βγήκα κουρεμένος", δεν είναι ωραία κατάσταση…το σημαντικότερο στοιχείο στην επιλογή της σωστής ασφάλισης είναι η αξιοπιστία της εταιρείας. At the end of the day, όλα εξαρτώνται από τον άνθρωπο!

Διάβασε επίσης για τους βασικούς όρους ενός ασφαλιστικού συμβολαίου, για να σου είναι όλα ξεκάθαρα!

Είμαστε πάντα δίπλα σου!

Καλή αρχή στο οδηγικό σου ταξίδι… με Allianz Direct!





ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στην παρούσα ανάρτηση συνιστούν απλουστευμένη απόδοση βασικών εννοιών της ασφάλισης χωρίς αξιώσεις πληρότητας ή/και ακρίβειας και έχουν συνταχθεί αποκλειστικά και μόνο με βάση την αντίληψη του συντάκτη για τις έννοιες που παρατίθενται. Για τον λόγο αυτό, οι πληροφορίες αυτές σε καμία περίπτωση δεν δύναται να εκληφθεί ότι υποκρύπτουν οποιαδήποτε προτροπή για την τέλεση ή μη συγκεκριμένων πράξεων. Οι χρήστες αναλαμβάνουν και αποδέχονται να προβαίνουν σε προσωπική εκτίμηση και αξιολόγηση του περιεχομένου των πληροφοριών και είναι υπεύθυνοι για κάθε κίνδυνο που μπορεί να προκληθεί από τη χρήση τους. Επιπλέον, καμία πληροφορία των ενημερωτικών υπηρεσιών της Allianz δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως προσφορά ή πρόσκληση προσφοράς ή συμβουλή σε επενδυτικά, νομικά, φορολογικά ή άλλα θέματα. Σε περίπτωση που απαιτείται μια τέτοια συμβουλή, οι χρήστες θα πρέπει να απευθύνονται σε εξειδικευμένο επαγγελματία. Σε κάθε περίπτωση, ισχύουν οι Όροι και Προϋποθέσεις του παρόντος διαδικτυακού τόπου. Για περισσότερες πληροφορίες ως προς την ασφάλιση Allianz Direct, σας προτρέπουμε να ανατρέξετε στα Ενημερωτικά Έντυπα https://www.allianzdirect.gr/el/insurance-car-info-documents που βρίσκονται αναρτημένα στον παρόντα ιστότοπο.

Share This Story

Γράψτε το σχόλιό σας. Όλα τα στοιχεία είναι υποχρεωτικά. Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δε θα δημοσιευτεί.
allianz direct εικόνα 445 x 445 pixels

Ψάχνεις για ασφάλεια αυτοκινήτου;

Η Allianz Direct, με την πολυετή εμπειρία στις ασφάλειες αυτοκινήτων, προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις για την ασφάλιση του οχήματος σας με απλές online διαδικασίες, από την οθόνη του υπολογιστή ή του κινητού σας τηλεφώνου.

allianz direct εικόνα 445 x 445 pixels
screenshot σε κινητό του Allianz Roadside Assistance app

Allianz Roadside Assistance

Η Εφαρμογή - Συνοδηγός σε κάθε χιλιόμετρο!

Με το mobile application Allianz RSA, μπορείτε να ειδοποιήσετε την υπηρεσία Οδικής Βοήθειας σε περίπτωση ατυχήματος ή βλάβης απ'όπου κι αν βρίσκεστε, με το πάτημα ενός κουμπιού. Καταργεί την ανάγκη κλήσης στο τηλεφωνικό κέντρο Φροντίδας Ατυχήματος. Προσδιορίζει αυτομάτως την τοποθεσία σας. Μειώνει τις ενέργειες και τις διαδικασίες που απαιτούνται από μέρους σας σε περίπτωση ατυχήματος ή βλάβης.

Τώρα και με Real-time ενημέρωση μέσω χάρτη, για την άφιξη του οχήματος βοήθειας.

*Ισχύει για Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Έχεις κάποια

ερώτηση;